Computer Account Redirection (Bilgisayar Hesabı Yönlendirilmesi)

Domaine ait olmayan bir bilgisayarı domaine dahil ettiğimizde, bilgisayar hesabı varsayılan olarak Domain Controller üzerindeki Computers OU’su altında oluşturulacaktır. Computers OU’su Active Directory ortamı kurulurken ( yani domain ortamı ) otomatik olarak oluşturulan OU’dur ve domaindeki oluşturduğunuz herhangi bir group policy objesi bu OU’ya uygulanmaz. Yani bir bilgisayarı domaine aldığınızda group policy ayarlarının da bilgisayar üzerinde etkili olması için domain controller üzerinde oluşan bilgisayar hesabını ilgili OU altına taşımanız gerekmektedir. Bilgisayarınızı domiane alır almaz group policy ayarlarından etkilenmesini istiyorsanız bunun iki yolu vardır.

1 -Prestaging olarak bilinen ve bilgisayarınızı domaine almadan önce bilgisayar hesabını domain controller üzerinde ilgili OU altında oluşturma yoluyla sağlanır. Burada dikkat edilmesi gerekn durum domain controller üzerinde oluşturulan bilgisayar hesabının adının domaine almak istediğiniz bilgisayar adıyla aynı olmasıdır. Bu sayede siz bilgisayarınızı domaine aldıktan sonra bilgisayarınız önceden oluşturduğunuz bilgisayar hesabı ile ilişkilendirilecektir. Dolayısıyla bilgisayar hesabınız Computers OU’su altında oluşmayacaktır. Sizin daha önceden oluşturduğunuz bilgisayar hesabıyla ilişkilenecek ve altında bulunduğu OU’ya uygulanan group policy ayarları bilgisayarınıza da uygulanmış olacaktır. 

2 -Bir diğer yol ise redirection yani bilgisayar hesaplarının oluşturulduğu varsayılan OU’yu computers OU’su dışında sizin belirleyeceğiniz bir OU olarak ayarlamanız. Bu durumda domaine dahil edilen her bilgisayarın Domain controller üzerindeki bilgisayar hesabı sizin belirlediğiniz OU altında oluşacaktır. redirection yoluyla bilgisayarlar topluca domaine alınırken belli bir OU altına alınmaları sağlanabilir. redirection yapmak içinse aşağıdaki komutlar domain controller üzerinde çalıştırılması yeterlidir:
c:\Windows\system32\ dizini altında,
redircmp OU=Bilgisayar hesaplarının oluşmasını istediğiniz OU,DC=kabahor,DC=com
Örneğin ;
kabahor.com domianiniz var. Bu domainde dc1.kabahor.com domain controller’ınız var. Redirection yapmak istediğiniz OU ise,ANKARA OU’su altında oluşturulmuş BT OU’su. Bu durumda,
c:\windows\system32\redircmp OU=bt,OU=ankara,DC=dc1,DC=kabahor,DC=com
komutunu girmeniz durumunda bundan sonra domaine alınacak olan bütün bilgisayarların hesapları ANKARA OU’su altındaki BT OU’sunda oluşturulacaktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ping Komutu ve CMD komutları

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma

hiberfile ve pagefile.sys dosyaları nedir nasıl silinir?