DHCP Lease Renewal

İstemci cihaz DHCP’den ip adresi alınca DHCP bu ip adresini varsayılan olarak 8 günlük bir süre boyunca istemci için ayırmış yani istemciye tahsis etmiş olur. 8 günlük varsayılan süre değiştirilebillir. Fakat istemci cihazın her yeniden başlatılması sonucu istemci cihaz tekrar DHCP sunucusuna unicast dhcprequest paketi gönderir ve aldığı ip adresinin tekrar 8 günlük (yeniden başladıktan sonraki 8 gün, önceden kullandığı süre hesaba katılmaz) kendisine ayırtılmasını ister. Bunun sonucunda DHCP sunucusu istemciye unicast olarak dhcpack paketi gönderir ve istemcinin ip adresini kullanma süresini tekrar 8 güne çıkrarı. Böylece istemciler ip adreslerini DHCP sunucusundan otomatik olarak alsalar bile, ip adresleri çok sık değişmez.
           
                  Bir istemci DHCP den ip adresi alır ve 8 günlük süre dolmadan yeniden başlatılırsa DHCP sunucusuna tekrar paket gönderip ip adresinin süresini uzatması için istek yaptığını söylemiştik. Fakat yeniden başlatma sonucunda istemcinin gönderdiği paketlere DHCP sunucusu cevap vermezse istemci, daha önceden DHCP tarafından kendisine atanan default gateway (varsayılan ağ geçidi) e ping atmayı dener ve eğer ping’den cevap alırsa 8 günlük süreden kalan süre boyunca ip adresini kullanmaya devam eder. Kalan gün sayısı da dolduğunda istemci ip adresi alma sürecini en başından başlatır ve DHCP sunucusundan ip adresi almaya çalışır. Sunucudan ip adresi alamazsa APIPA’dan ip adresi alır. Eğer istemci default gateway’e attığı ping’e cevap alamazsa kullandığı ip adresini bırakır ve APIPA ‘dan ip alır.
                 APIPA’dan ip adresi alan bir istemcinin default gateway’i yoktur ve her 10 dk’da bir ortamda DHCP sunucusu arar yani ortama DHCPDISCOVER paketi gönderir.

                 %50 prosedürü : Eğer bir istemci hiç kapanmazsa bu süreç işler. İstemci bir ip adresi aldıysa , örneğin 8 günlük, bu sürenin yarısına gelene kadar (yani sürenin bitmine 4 gün kalıncaya kadar) DHCP sunucusuyla hiç bağlantıya geçmez. Fakat ip adresi aldıktan sonra ayırtma süresinin yarısına, (4 gün), gelince DHCP sunucusuna kullanım süresinin tekrar ilk ip adresini aldığı zamandaki süreye uzatılmasını ister ve bu isteğini unicast dhcprequest paketi göndererek yapar. Sunucuya bu istek ulaşırsa sunucu süreyi uzatır. Eğer istek ulaşmazsa istemci kalan ip adresi kullanım süresinin yarısına geldiğinde, yani sürenin bitimine 2 gün kaldığında, yine sunucuya unicast dhcprequest paketi gönderir ve sürenin uzatılmasını ister. Sunucudan yine cevap gelmeze istemci tekrar kalan sürenin yarısına geldiğinde , yani sürenin bitmesine 1 gün kala, ortama dhcpdiscover paketini broadcast yapar ve ortamdaki sunucularda sürenin uzatılmasını ister. Bu sürecin sonunda istemcinin ip adresi kullanma süresi ya uzatılır veya istemci sunucuya erişemediği için APIPA’dan ip adresi alır.

                 DHCP sunucusu istemciye verdiği ip adresini istemciden hiç haber alamasa bile (dhcprequest veya dhcpdiscover paketleri ile) belirlenen süre boyunca ayırır ve başka istemciye vermez. fakat belirlenen süre dolunca ve istemci ip adresini kullanmaya devam etmek için herhangi bir paket göndermezse ip adresi boşa çıkar ve diğer istemcilere verilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma

Ping Komutu ve CMD komutları