Juniper EX Serisi Şifre Sıfırlama

 Yöntem 1:

Anlatacağım bu yöntemde cihaza fiziksel müdahale de gerekmektedir. Bu yüzden bu yöntemi sadece console erişimiyle beraber kullanabiliriz.

1)Öncelikle cihaz güç kablosundan çekilir.
2)Şifresi kırılacak olan cihazın gerekli fiziksel console bağlantıları yapılır. İlgili terminal uygulaması çalıştırılır ve standart ayarlamaları(*) yapılır.

cihazın yönetilebileceği console portu seçilerek
Bits per second: 9600
Data bits: 8
Parity: None
Stop bits: 1
Flow control: None
varsayılan port ayarlamaları yapılır.

3)Cihazın güç kablosu takılarak artık şifre kırılması için gerekli olan komutların çalıştırılmasına geçilir.
4)Console ekranında “Hit [Enter] to boot immediately, or space bar for command prompt.Booting [kernel] in 1 second…” mesajı gözükünce bootstrap loader moduna düşebilmek için “space” tuşuna basılır.
5)Sistem ilgili moda düştükten sonra “boot -s” komutuyla işlemleri yapacağımız single-user mode’a geçilir.
6)Karşılaşılan “Enter full path name of shell or ‘recovery’ for root password recovery or RETURN for /bin/sh: recovery” mesajından sonra cihazın gerekli sistem dosyalarını mount edeceği, ilgili servisleri çalıştıracağı sistemi şifre kırma işlemini gerçekleştirecek düzene getiren “recovery” komutu çalıştırılır.
7) Yapılan işlemlerden sonra karşımıza gelen ekranında “cli” komutunu ve ardından gelen ekranda “configuration” komutlarını çalıştırarak ayarlamalarımızı yapabileceğimiz configuration cli moduna düşülür.
8 )Bu aşamada “root@switch# set system root-authentication plain-text-password” komutu girilerek karşılaşılan ekranda yeni şifre atanır.
9)Şifre belirlendikten sonra konfigürasyon “commit” komutuyla kaydedilerek,işlem tamamlanır.
10)Konfigürasyon kaydedildikten sonra configuration mod’dan ve operational mode’dan “exit” komutlarıyla çıkılarak, sistem restart edilebilir.

Yöntem 2:

1)Cihazın üzerindeki LCD ekranda MAINTENANCE MENU başlığı görünene kadar yine cihazın üzerindeki Menü tuşuna basılır.

2)MAINTENANCE MENU başlığı görüldükten sonra FACTORY DEFAULT menüsüne gelene kadar cihaz üzeriden MENU tuşuna basılı tutulur.
3)Daha sonra ekrandaki RESTORE DEFAULT? sorusuna cihaz üzerindeki Enter tuşuna basarak devam edilir.
4)Son olarak ekranda görülen FACTORY DEFAULT IN PROGRESS mesajından sonra tekrar cihaz üzerindeki Enter tuşuna basılarak,şifye sıfırlamayı sağlayacak fabrika ayarlarına dönüş işlemini başlatır.
5)Sistem açıldıktan sonra yukarıda bahsettiğim “set system root-authentication plain-text-password” komutuyla istenilen şifre atanabilir.

NOT:”load factory default” komutu JunOs larda varsayılan komut olarak mecvuttur. Fakat cli ekranından fabrika ayarlarına dönmek (bir şeklide şifreyi kırmak da denilebilir) ile cihaz üzerindeki LCD panel kullanılarak fabrika ayarlarına dönmek arasında belli başlı farklar vardır. Bunlardan en önemlisi cli’dan fabrika ayarlarına dönüşte junOs’lar için çoğu zaman kurtarıcı olarak kullanılabilecek EZsetup Wizard’ının kullanılmasına izin vermemektedir.

Yöntem 3:

Şifre sıfırlamak için kullanılabilecek diğer bir yöntem ise yine cihaza fiziksel erişimin gerekeceği, cihaza console bağlantısı yapıldıktan sonra cihazın altındaki seri numarasını login adı olarak girmektir.

login: 111222333444555
password:

!!! Lost Password Reset !!! You have initiated a command to reset the device to
factory defaults, clearing all current configuration and settings. Would you like
to continue? y/[n] y

!! Reconfirm Lost Password Reset !! If you continue, the entire
configuration of the device will be erased. In addition, a permanent
counter will be incremented to signify that this device has been reset.
This is your last chance to cancel this command. If you proceed, the
device will return to factory default configuration, which is: System IP:
10.0.0.2; username: deneme, password: deneme. Would you like to
continue? y/[n] y

Karşılaşılan bu mesajlardan sonra “y” tuşuna basılarak devam edilir.

Not: Güvenliği arttırma ya da başka ihtiyaçlardan dolayı fabrika ayarlarına dönmek için kullanılan bu seçenek configuration mode’da girilecek “unset admin devicereset” ve “unset admin hw-reset” komutlarıyla etkisiz hale getirilir. (Bu komutlardan sonra,herhangi bir durumda fabrika ayarlarına geri dönmek veya cihazı resetlemek gerektiği zaman cihazın Juniper’e gönderilmesi gerekeceği unutulmamalıdır.) Aynı zamanda etkisiz haldeki yine bu seçenek de “set admin devicereset” ve “set admin hw-reset” komutlarıyla etkinleştirilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ping Komutu ve CMD komutları

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma