RAMDisk nedir? Nasıl Oluşturulur?

RAMDisk, RAM’in bir kısmının sabit sürücüsü olarak kullanılmasıdır. 
Bu sanal sabit disk normal SSD ve tabii ki mekanik bir sabit disk gibi diğerlerine göre daha hızlı olacaktır. RAMDisk’in en büyük avantajı, onu kolayca ve hızlı bir şekilde oluşturup silebilmektir. Ayrıca RAM’de bilgi depoladığımızı da aklımızda tutmamız gerekir, bu nedenle bilgisayarımızı kapattığımızda, RAM geçici bir depolama olduğundan tüm bilgiler silinir.
Bilgisayarı kapatmadan önce tüm bilgileri normal ve güncel sabit diskimizde depolarsak, RAMDisk’in silinmesini önleyebiliriz.
Windows 10’da RAMDisk Oluşturma
RAMDisk oluşturmak için ImDisk Toolkit adlı ücretsiz bir yazılımı kullanacağız.
İşlem çok basittir, varsayılan değerleri sihirbazın başlangıç ​​ekranında bırakıp “Install” a tıklıyoruz ve kurulumun bitmesini bekliyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra masaüstümüzde 3 kısayol elde etmiş olacağız.
Configure RAMDisk” başlığına tıklıyoruz ve daha sonra görünen ilk ekranda, depolama miktarını, dosya sistemini ve bilgisayarımızı başlattığımızda silinme olasılığı gibi diğer seçenekleri yapılandırmak için “Temel” sekmesine tıklıyoruz.
Şimdi, farklı yapılandırma seçeneklerine sahip olacağımız “Gelişmiş” sekmesinde:
  • Küme boyutu ve birim etiketi
  • NFTS sıkıştırmasını etkinleştirin
  • Bir bağlama noktası kullanın: sanal sabit diskin bağlama noktasını belirli bir yere yerleştirmek için.
Veri” sekmesinde, bir klasörün içeriğini doğrudan sanal sabit diske yüklenecek şekilde seçebiliriz.
Önemli bir seçenek “Sistem kapatıldığında senkronize et“. Bu seçenek sayesinde sistemi kapattığımızda, içeriği sabit diskimizin seçilen yerinde saklanır. Bu şekilde sakladığımız bilgileri kaybetmeyeceğiz.
İsteğinize göre tüm konfigürasyonları yaptıktan sonra, “Kabul Et” üzerine tıklıyoruz, ve böylece RAMDisk sistemimizde oluşturulacaktır. Bir özellik penceresi, normal bir sabit sürücüymüş gibi otomatik olarak açılır. Ek olarak, “Bu Bilgisayar“ı açtığımızda, onu normal bir sabit diskmiş gibi göreceğiz.
Seçilen hafızanın şu anda bir sabit disk olarak kullanıldığını görüyoruz, bu yüzden onu kullanırken silemeyiz veya devre dışı bırakamayız.
Doğal olarak, bu üniteyi normal şekilde kullanabilir ve hatta içine programlar yükleyebiliriz.

RAMDisk’i Silme veya Devre Dışı Bırakma

RAMDisk kullanmaktan vazgeçtiğinizde, tek yapmamız gereken tekrar “RAMDisk’i Yapılandır”a tıklamak ve onu kaldırmak için “unmount” düğmesine tıklamaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ping Komutu ve CMD komutları

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma

hiberfile ve pagefile.sys dosyaları nedir nasıl silinir?