Telnet ve SSH Nedir? Aralarındaki Fark Nedir?

 

Telnet ve SSH uzak bir sunucuya bağlanmamızı sağlayan ağ protokolleridir. İkisini birbirinden ayıran en önemli fark ise güvenliktir. SSH uzaktan bir sunucuya bağlandığınızda yaptığınız bütün her şeyi şifreler. Kullanıcı adı ve parolanızı, kullandığınız komutları yani her şeyi. Telnette ise veriler şifrelenmez mesela uzaktan sunucunuza bağlanırken kullandığınız parolanızı şifrelemez ve bir hacker tarafından istekleriniz takip ediliyorsa parolanızı öğrenebilir..

SSH

SSH protokolü ilk kez 1995 yılında Tatı Ylonen tarafından tasarlanmıştır. Bu protokolün amacı uzak bir sunucuya bağlanıldığında gizliliğin ve güvenliğin oluşturulmasıydı. Secure SHell yani güvenli kabuk anlamına gelmektedir. Uzak bir sunucuya mesela bir web siteniz varsa ve bu web sitesi üzerinde değişiklik yapmak istiyorsanız SSH bağlantısını kullanarak evinizden bilgisayarınızla SSH protokolünü kullanarak bağlanabilirsiniz, komut çalıştırabilir, erişim izni değiştirebilir ve dosya içeriğini okuyup değiştirebilirsiniz. SSH varsayılan olarak TCP/IP bağlantı noktası 22 portunu kullanmaktadır.

SSH Nasıl Çalışır?

Linux veya MacOS cihazınız varsa SSH kullanımı kolaydır ancak Windows bir cihazınız varsa bir program kullanmalısınız. windows işletim sistemlerinde genellikle Putty programı kullanılır.

Linux veya MacOS cihazınızda terminali açıp

“ssh {username}@{host_or_ıp_address}” yazdıktan sonra sunucu şifrenizle bağlanabilirsiniz.

Username: Sunucu kullanıcı adınız

Host_or_ıp_address: Sunucu IP adresiniz

Windows cihazınıza Putty programını indirip kurduktan sonra açılan pencerede

Host Name (or IP address): sunucu IP adresiniz veya domain isminiz

Default olarak SSH ve 22 port ayarlıysa open tuşuna basarak açılan komut isteminden (CMD) bağlanabilirsiniz.

SSH Protokolünde Kullanılan Şifreleme Teknikleri Hangileridir?

SSH kullanımının bu kadar yüksek olmasının en önemli nedeni host ile kullanıcı arasında transfer edilen verilerin şifrelenmesidir. 3 farklı yöntem kullanılarak veriler şifreleniyor. Bunlar; asimetrik şifreleme, simetrik şifreleme ve hash yöntemidir. 


TELNET

Telnet “Telecommunication Network” yani “iletişim ağı” anlamına gelmektedir. Telnet SSH gibi aynı mantıktadır fakat Telnette sunucuya bağlanırken kullandığınız şife, bağlandığınız sunucuda yaptığınız değişiklikler ve veriler şifrelenmez, bu durum telneti güvensiz bir protokol yapar. Telnetin güvensiz olması nedeniyle SSH kullanımı Telnete göre çok daha fazladır. TCP/IP bağlantı noktası 23 portunu kullanmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ping Komutu ve CMD komutları

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma

hiberfile ve pagefile.sys dosyaları nedir nasıl silinir?