DHCP Nedir?

DHCP yani Dynamic Host Configuration Protocol, internete çıkmak ve diğer bilgisayarlarla haberleşmek için gerekli olan IP konfigurasyonunu otomatik olarak atamamızı sağlayan servistir. Yani IP adresi,DNS adresi,SubnetMask,Gateway ve varsa WINS Server gibi bilgileri otomatik olarak clientlarımıza atayabiliriz.           
           DHCP den IP atama işlemi zahmet ve zaman tasarrufu sağlar. Örneğin 1000 client’ı olan bir şirket düşünelim ve static ip vermeye kalkarsak bu kadar makinaya tek tek ip,dns,gateway,subnet mask gibi değerli atama işlemi oldukça zaman alır ve 1000 makinayı dolaşıp bu değerleri girmemiz gerekir. Bu ip girişleri sırasında örneğin gateway değerini yanlış girebiliriz buda diğer bilgisayarlarla haberleşemememize yol  açar. Ve bazı meraklı kullanıcılar ip adreslerini değiştirmeye kalkabilir buda çakışmalara neden olur. Ancak DHCP ile ip atama işlemi yaparsak 1000 clientı dolaşmamıza gerek kalmaz ve belirtilen tüm değerler %0 hatayla dağıtılır.çakışma sorunuda ortadan kalkar.  Ve laptop’umuz varsa bir cafeye gittiğimizde sadece wireless şifresini öğrenip internete çıkabiliriz çünkü otomatik olarak tüm bilgiler alınır. Static olarak ip atayacaksak cafenin network’ünden bir ip ve subnetmask,dns,gateway gibi adresleride öğrenmemiz gerekecektir. Sonuç olarak DHCP bizim işimizi kolaylaştırır ve kullanmamızda hiçbir sakınca yoktur.
          
     DHCP’den IP alma işlemi 4 aşamada gerçekleşir “DORA”

Discover: Client ilk açıldığında hiçbir ip adresine sahip olmadığı için Discover paketini yollar ve bu işlemi BroadCast olarak atar çünkü bulunduğu networkte kimseyi tanımıyodur ve bu sayede paketi herkese yollar.Discover paketinin içeriği ortamda DHCP Server olup olmadığını aramak ve eğer varsa bana ip verir misin? Sorusunu sormaktır. Client ek olarak bu paketin içerisine kendi MAC adresini de yazar.Çünkü kendini tanıtmak için elindeki tek adres budur.

Offer: Client’ın IP aradığını duyan DHCP Server Offer paketiyle, Client’a kendi havuzundan ip adresi önerir.Offer paketinde önerilen ip adresinin yanı sıra kiralama süresiyle ilgili bilgilerde yer alır. Bu pakette BroadCast olarak yollanır. Eğer client önerilen ip adresinin başkası tarafından kullandığını öğrenirse DHCP Decline paketini gönderir.

Request: Ortamda birden fazla DHCP Server olabilir ve Client’a teklifte bulunmuş olabilir. Request  işleminde Clinet kendisine önerilen tekliflerden birini kabul eder ve DHCP Server’a Request paketiyle önerdiği IP adresini ve kiralama bilgilerini kabul ettiğini söyler. Bu pakette BroadCast olarak gerçekleşir.Ancak bu işlem sonunda Client teklifi kabul etsede hala bir IP adresi yoktur.

Acknowledgement: DHCP Server önerdiği IP adresini Client kabul ettiği için kendi veri tabanına, Client’ın Mac adresini verilen Ip adresini ve kiralama süresi gibi bilgileri yazar. Ve ACK paketiyle bunu duyurur. Bu işlem sonunda Client IP adresine kavuşur. Ack işlemi sırasında bir hata meydana gelirse DHCP Server NACK paketini yollar.      


Bundan sonraki yazımda DHCP Lease Renewal işleminden detaylı bir şekilde bahsedeceğim..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ping Komutu ve CMD komutları

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma

hiberfile ve pagefile.sys dosyaları nedir nasıl silinir?