Nslookup Nedir ?

Nslookup.exe, DNS sunucularında sınama ve sorun giderme için kullanılan bir komut satırı yönetimsel aracıdır. Bu araç Denetim Masası üzerinden TCP/IP protokolüyle birlikte yüklenir.
   
Nslookup.exe aracını çalıştıracak bilgisayarda TCP/IP protokolünün yüklü olması gerekir
Komut satırından IPCONFIG /ALL komutunu çalıştırdığınızda en az bir DNS sunucusu belirtilmelidir.

Nslookup adı her zaman geçerli bağlamdan alır. Ad sorgusunu tam olarak belirtmezseniz (yani, sonunda nokta kullanırsanız), sorgu geçerli bağlama eklenir. Örneğin, geçerli DNS ayarları att.com olsun ve www.microsoft.com adresi için bir sorgu gerçekleştirilmiş olsun; sorgu tam belirtilmediği için ilk sorgu www.microsoft.com.att.com olarak gider. Bu davranış diğer satıcıların Nslookup sürümüyle tutarlı olmayabilir ve Microsoft Windows NT Nslookup.exe aracının davranışını açıklamak için bu makale sunulmuştur.

Microsoft TCP/IP Properties
 (Microsoft TCP/IP Özellikleri) sayfasının DNS sekmesinde tanımlanan Domain Suffix Search Order'da (Etki Alanı Son Ek Arama Düzeni) arama listesi kullanımını uyguladıysanız, alma gerçekleşmez. Sorgu listede belirtilen etki alanı soneklerine eklenir. Arama listesi kullanımını önlemek için, her zaman Tam Etki Alanı Adı kullanın (başka bir deyişle, adın sonuna nokta ekleyin).


Nslookup.exe iki modda çalıştırılabilir: etkileşimli ve etkileşimsiz. Etkileşimsiz mod yalnızca tek bir parça veri döndürülmesi gerektiğinde kullanışlı olur. Etkileşimsiz modun sözdizimi aşağıdaki gibidir: 


               nslookup [-seçenek] [anabilgisayaradı] [sunucu]

Nslookup.exe aracını etkileşimli modda çalıştırmak için komut satırında yalnızca "nslookup" yazın:
C:\> nslookup
   Varsayılan Sunucu:  adsunucusu1.etkialanı.com
   Adres:  200.100.150.1
   >

Komut satırında "help" veya "?" yazıldığında, kullanılabilir komutların listesi görüntülenir. Komut satırına yazılan ve geçerli bir komut olarak tanınmayan her şeyin ana bilgisayar adı oldu varsayılır ve varsayılan sunucu kullanılarak bu ad çözülmeye çalışılır. Etkileşimli komutları kesmek için CTRL+C tuş birleşimini kullanın. Etkileşimli moddan çıkıp komut istemine dönmek için, komut satırına exit yazın. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ping Komutu ve CMD komutları

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma

hiberfile ve pagefile.sys dosyaları nedir nasıl silinir?