DHCP Split Scope

DHCP Split Scope'un Amacı nedir ?

Çok fazla kullanıcının bulunduğu yapılarda DHCP için load balance için kullanılabilir.
Yada DHCP serverinizin çökmesi durumunda split scope'un oluşturulduğu Additional DHCP nin hiç bir kesinti yaşatmadan ip requestlerine cevap verebilmesi.

Split Scope Nasıl Oluşturulur ?


2adet DHCP role'ü kurulu windows 2008 r2 server makine gerekiyor.Ayrıca bunlardan birtanesinde tanımlanmış bir scope gerekiyor.


Scope 'un tanımlı olduğu serverda scope'a sağ tıklayıp advanced sekmesinden split scope diyoruz.


Burda DHCP split scope ile ilgili açıklamalar bulunmaktadır. Next diyoruz.

Burada Additional DHCP server kısmında .Bizim için işin bizim belirliyeceğimiz yüzdesini yapıcak olan DHCP serverimizin IP'sini soruyor. Yani bizim yapımızda sadece dhcp role'u yüklü olan serverimizin ipsini yazıyoruz.


Bu kısımda Additional DHCP serverimizin işin yüzde kaçlık kısmını yapıcağını soruyor. Yani bu scope'da 100 ip dağatılıcağını düşünelim resimde görüldüğü gibi added DHCP server kısmında 20 yazıyor işin yüzde 20lik kısmını ADHCP server yapıcak yani ADHCP'nin dağıtıcağı ip 20 adet olucak.

Bu kısımda yapımızda bulunan DHCP serverların yapılan IP isteğine cevap vermeden once beklemesi gereken süreleri belirtiyoruz. Görüldüğü gibi Host DHCP delay süresini 0 Added DHCP server süresini 100 verdim. Yani gelen isteğe ilk cevap vericek olan host DHCP server. Host DHCP dağıtıcağı ip yüzdesini bitirdikten sonra veya down duruma düştüğü zaman added DCHP server 100 milisaniye geçikme ile isteklere cevap vericektir.


Bu kısımda yaptığımız ayarların kısa bir özetini görüyoruz. Finish diyoruz.


Close diyerek split scope yapılandırmasını tamamlıyabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ping Komutu ve CMD komutları

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma

hiberfile ve pagefile.sys dosyaları nedir nasıl silinir?