Windows 32 ve 64 Bit Kavramı

Windows 32 ve 64 Bit Arasındaki Fark Nedir
32 bit ve 64 bit terimleri, bir bilgisayarın işlemcisinin (CPU olarak da bilinir) bilgileri işleme şekliyle ilgilidir. Windows programının 64 bit sürümü büyük miktarda rasgele erişim belleğini (RAM) tanır, 32 bit sistemden daha verimlidir.
Hangi Windows 7 sürümünü yüklemeliyim: 32 bit sürüm mü yoksa 64 bit sürüm mü?
64 bit Windows 7 sürümü yüklemek için, size 64 bit Windows sürümü çalıştırabilen bir CPU gerekir. Bilgisayarınıza büyük miktarda rasgele erişim belleği (RAM) (normal olarak 4 GB veya daha çok RAM) taktığınızda 64 bit işletim sisteminin faydaları daha belirgindir. Bu gibi durumlarda, 64 bit işletim sistemi büyük miktarda belleği 32 bit işletim sistemlerinden daha etkin kullanabildiğinden, aynı anda birkaç program çalıştırırken ve aralarında sık sık geçiş yaparken 64 bit sistem daha iyi yanıt verebilir.

32 bit Windows sürümünden 64 bit Windows 7 sürümüne veya 64 bit Windows 7 sürümünden 32 bit Windows sürümüne yükseltebilir miyim?

Windows 7 yüklemesi sırasında, 32 bit Windows Vista sürümü kullanıyor ve 32 bitWindows 7 sürümüne yükseltmek istiyorsanız, dosyalarınızı, ayarlarınızı ve programlarınızı koruyan Yükseltme seçeneğini kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, 64 bit Windows Vista sürümü çalıştırıyorsanız, yalnızca 64 bit Windows 7 sürümününe yükseltme gerçekleştirebilirsiniz.
32 bit Windows sürümünden 64 bit Windows 7 sürümüne geçmek istiyorsanız (ya da ters yönde), dosyalarınızı yedeklemeniz ve Windows 7 yüklemesi sırasında Özel seçeneğini seçmeniz gerekir. Sonra dosyalarınızı geri yüklemeniz ve programlarınızı yeniden yüklemeniz gerekecektir.

64 bit bir bilgisayarda 32 bit programları çalıştırabilir miyim?

32 bit Windows sürümleri için tasarlanan programların çoğu 64 bit Windowssürümünde de çalışacaktır. Bunun dikkate değer istisnaları arasında çok sayıda virüsten koruma programı bulunmaktadır.
32 bit Windows sürümleri için tasarlanan aygıt sürücüleri 64 bit Windows sürümü çalıştıran bilgisayarlarda çalışmaz. Yalnızca 32 bit sürücüye sahip yazıcı veya başka aygıtı yüklemeye çalışıyorsanız, Windows programının 64 bit sürümünde düzgün çalışmaz. Sürücüleri nasıl denetleyeceğinizi öğrenmek için bkz. Düzgün çalışmayan donanım sürücüsünü güncelleştirme veya aygıt ürecisinin web sitesine gidin.
32 bit bir bilgisayarda 64 bit programları çalıştırabilir miyim?
Program özel olarak 64 bit Windows sürümü için tasarlanmışsa, 32 bit Windowssürümünde çalışmaz. (Ancak, 32 bit Windows sürümleri için tasarlanan programların çoğu 64 bit Windows sürümünde de çalışacaktır.)
64 bit Windows sürümleri için tasarlanan aygıt sürücüleri 32 bit Windows sürümü çalıştıran bilgisayarlarda çalışmaz. Sürücüleri nasıl denetleyeceğinizi öğrenmek için bkz. Düzgün çalışmayan donanım sürücüsünü güncelleştirme veya aygıt ürecisinin web sitesine gidin. Ayrıca, Windows 7 Yükseltme Danışmanı web sayfasına giderek sürücülerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Windows programının 64 bit bir sürümünü çalıştırıyorsam, aygıtlarım için 64 bit sürücüler mi gerekir?

Evet. Tüm donanım aygıtları için, Windows programının 64 bit sürümünde çalışmak için 64 bit sürücüler gerekir. Windows programının 32 bit sürümleri için tasarlanan sürücüler Windows programının 64 bit sürümünün çalıştığı bilgisayarlarda çalışmaz.
Sürücüleri nasıl denetleyeceğinizi öğrenmek için bkz. Düzgün çalışmayan donanım sürücüsünü güncelleştirme veya aygıt ürecisinin web sitesine gidin. Ayrıca,Windows 7 Yükseltme Danışmanı web sayfasına giderek sürücülerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ping Komutu ve CMD komutları

Uzak Masaüstü Bağlantı (RDP) Kısayol Oluşturma

hiberfile ve pagefile.sys dosyaları nedir nasıl silinir?